Yepyeni yüz ve teknolojilerle yeni Hyundai Kona!
Test köşemizin bu haftaki konuğu Hyundai Kona oldu. Detaylı incelemeye başlamadan önce sınıfının en donanımlı otomobillerinden biri olan Kona'nın ön & arka görüş kamerası, koltu ısıtma & soğutma, 360° çevresel görüş kamerası, hayalet ekran gibi birçok donanıma sahip olduğunu belirtebilirim.
Öncelikle ön kısmına baktığımız zaman ilk dikkatimizi çeken boydan boya led teknolojisine sahip farlar bulunuyor. Bu tarz farlar hatırlayacağınız gibi Staria’da da bulunuyordu. Bu tarz farlara artık Hyundai için imza görünüm diyebiliriz. Bu farlar aracın yakıt türüne göre değişiyor. Araç eğer benzinli ise farlar şerit halinde akıcı bir şekilde uygulanıyor ama araç eğer elektrikli ise nokta nokta , piksel piksel uygulanıyor. Plakanın hemen üst kısmına baktığımızda hava kanalları bulunuyor. Bu hava kanalları motor ısındığında açılıyor ve ekstra havayla soğutma yapıyor. Logonun da kaputa entegre edildiğini görüyoruz.
YUNUS EMRE ÇAVUŞOĞLU - autolobi.com
Yan tarafına geldiğimizde aracın Tucsonu andırdığını söyleyebilirim. Aracın uzunluğunu önceki nesliyle karşılaştırdığımızda 4.205 metre iken bu nesli 4.350 metre uzunluğuna ulaştı. Yüksekliği ise 1.565’ten 1585’e kadar arttırıldı. Jantların 18” çıktığını görüyoruz. Bu jantlar aracı biraz daha yüksek gösteriyor. Yan aynaların üstünde donanım olarak çevre görüşünü gösteren kameralar bulunuyor. Bu özelliğin güvenli sürüş deneyimi sunan özelliklerden biri olduğunu söyleyebilirim.
Arka kısmına baktığımız zaman stopların haricinde ön kısımda olduğu gibi tamamen yanan led farlarımız mevcut. Elite paketi tercih ettiğimizde bizleri elektrikli bagaj karşılıyor. Yine bir önceki nesliyle karşılaştırırsak bagaj hacmi 374 litreden 466 litreye çıkarılmış. Ayrıyetten aracın arka kısmında geri görüş kamerası ve ön kısmında olduğu gibi park sensörü bulunuyor. Özetle aracın dış görünüm olarak güzel bir estetiğe sahip olduğunu söyleyebilirim.
Konforlu ve ferah iç mekan
Aracın iç kısmına geldiğimizde arka kısmında gayet konforlu bir şekilde oturabiliyoruz. Önceki Kona’da bu kadar fazla baş ve diz mesafesi bulunmadığını belirtebilirim. Yine arka tarafta arka kol dayaması, klima ve hava menfezleri ve 2 tane şarj edilebilir type c girişleri bulunuyor. Arka koltukta oturan yolcular için ayrıyetten her iki tarafta da bulunan 3 kademeli koltuk ısıtmaları bulunuyor. Bu özelliğin sınıfının diğer araçlarından ayıran artı bir özellik olduğunu söyleyebilirim.
Kokpit kısmına bakarsak direksiyon tamamen değişmiş. Direksiyonun her zamanki gibi yüksekliğini ve derinliğini ayarlayabiliyoruz. Direksiyonun hemen iç kısmında yorgunluk tespiti yapan kamera bulunuyor. Araçta şerit takip, ön çarpışma engelleme asistanı, öndeki aracı takip etme asistanı gibi önemli güvenlik asistanları bulunuyor. Bu donanımlar Kona’nın sınıfın diğer araçlarından ayrılmasında önemli bir etken. Direksiyonun alt kısmında vites bulunuyor. Bence burası biraz kaba görünüyor. Daha kibar bir şekilde dizayn edilebilirdi. Aracın iç kısmında estetik olarak eksiklerinden birisi olduğunu söylesem yanlış olmaz. Aracın 2 tane 12.3” bitişik bir şekilde ekranı bulunuyor. Ekranlardan alta indiğimiz zaman kontrol panelleri mevcut. Bir altta da 2 tane type c girişi ve kablosuz şarj özelliği bulunuyor. Ardından koltuk soğutma ısıtma ve sürüş modlarını seçebileceğimiz kontrol paneli bulunuyor.
Teknik özellikler ve fiyat listesi
Motor hacmi (cc) 998
Maksimum hız (km/sa) 180
Maksimum güç (PS) 120 / 6.000
Maksimum tork (N.m) 200 / 2.000 ~ 3.500
Hızlanma (0-100 km/s) 11,7
Silindir sayısı 3
Valf Sayısı 12KONA Yakıt Tipi Şanzıman Tipi Azami / Maksimum
Liste FiyatıAzami / Maksimum Kampanyalı
Satış Fiyatı1.0 T-GDI 120 PS Elite Benzin DCT 1.720.000 TL 1.634.251 TL 1.6 T-GDI 198 PS Elite Benzin DCT 1.750.000 TL 1.662.826 TL 1.6 T-GDI 198 PS 4x4 N-Line Benzin DCT 1.919.000 TL 1.797.476 TL 1.6 GDI HEV 141 PS Hibrit DCT 1.889.000 TL 1.781.325 TL