Hyndai yeni Tucson’da kendini aşmış…
Bu haftaki test yazımızda sizi yeni Tucson’u anlatmaya çalışacağım… Açıkçası çok uzun zamandır araç kullanmaktan keyif almıyordum, ancak Hyundai’nin yeni Tucson’u duygularımdaki pası adeta sildi. C-SUV segmentinde bana göre 10 üzerinden 9 puan verebileceğim nadir otomobillerden bir tanesi Tucson, segmentinin en başarılı ve öncü modellerinden biri olmayı başarmış durumda.
SEVDİ ÇAVUŞOĞLU - autolobi.com
Yeni Hyundai Tucson, markanın yeni “Sensuous Sportiness” tasarım kimliğine göre geliştirilen ilk Hyundai SUV modeli olarak öne çıkıyor. Bu tasarım felsefesinde, dört temel unsur arasındaki uyum karakterize ediliyor. Yani; oran, mimari, stil ve teknoloji. Yenilikçi teknoloji ve çözümlerle üretilen Hyundai modelleri, kullanıcılara duyusal ve duygusal bir dokunuş sunmayı amaçlıyor. “Sensuous Sportiness” yani “Duygusal Sportiflik” misyon olarak otomobillerdeki tasarımın duygusal niteliklerini yükseltmeyi üstleniyor. Geleneksel çizim ve eskiz yöntemlerinden kaçınan Hyundai tasarımcıları, en yeni dijital teknoloji ile üretilen geometrik algoritmalar aracılığıyla Yeni Tucson’un fütüristik tasarım öğelerini geliştirdiler. “Parametrik dinamikler” olarak bilinen bu süreç, benzeri görülmemiş cesur tasarım estetiği yaratmak için dijital verilerle oluşturulan çizgileri, yüzleri, açıları ve şekilleri kullanıyor.
DIŞ TASARIMIYLA DA FARK YATIYOR…
Sonuç olarak, “parametrik mücevherler” olarak bilinen bu belirgin geometrik desenler, Tucson’un tasarımının tamamında görünerek ona daha belirgin bir karakter kazandırıyor. Bu parametrik mücevherlerin en göze çarpan detayı, “Parametrik Gizli Farlar”. Güçlü bir ilk izlenim sağlayan ön farlar, aracın ızgarasına yerleştirilmiş. Farlar kapatıldığında da aracın önü tamamen siyah ve koyu bir hale dönüşüyor. Geometrik desenlerle ızgaraya entegre edilen LED Gündüz Farları (DRL) ile Parametrik Farlar arasında hiçbir fark yok. En son teknolojiye sahip, yarım aynalı aydınlatma teknolojisi sayesinde DRL’ler açıldığında ızgaranın koyu krom görünümü, mücevher benzeri şekillere dönüşerek göz alıcı bir hale dönüşüyor. Parametrik detaylar, aracın yan tarafında da belirgin bir tasarım öğesi olarak yer alıyor. Yontulmuş yüzeyler, şık bir siluet ile oldukça kaslı ve maskülen bir yapıya bürünüyor.
YENİ BİR KARAKTER ORTA ÇIKMIŞ…
Sert ve keskin çizgiler, gövde boyunca çarpıcı bir kontrast oluşturarak hareketsiz dururken bile ileriye doğru hareketi anımsatıyor. Gergin atletik şekiller, jantların güçlü ve dinamik bir duruş sağladığı köşeli plastik çamurluk üstü koruyucuları ile kusursuz bir şekilde birleşiyor. Tucson’un sportif tasarım hatları, yan aynalardan başlayıp C sütununa kadar devam ederken, kenarlı, parabolik şekle sahip krom cam çerçevesiyle de iyice vurgulanıyor. Tucson’un en güçlü bölümü, kesinlikle yan tarafı. Çünkü, yandan bakıldığında etrafı saran kapılar, dinamik ve açılı tekerlek yuvalarıyla beraber oldukça sağlam bir karakter çizgisi oluşturuyor. Arkadaysa parametrik gizli detaylara sahip geniş arka lambalar, tasarım temasını devam ettiriyor. Yeni Tucson’un arka tamponu da parametrik desen ayrıntılarını sportif bir süslemeyle birlikte üç boyutlu bir efektle bütünleştiriyor Spoylerin altına yerleştirilmiş, gizli arka sileceklerin uygulandığı ilk Hyundai modeli olan Tucson, yüksek teknoloji tasarım öğelerini logosunda da devam ettiriyor. Geleneksel marka amblemlerinden farklı olarak, Hyundai logosu üç boyutlu bir şekilde sunuluyor. Dış yüzeyden çıkıntı yapmayan bu pürüzsüz cam Hyundai logosu, aslında aracın teknolojisini ve dinamizmini en iyi şekilde simgeleyen bir detay.
İÇ MEKANDA PREMİUM KALİTE
Hyundai’nin C-SUV sınıfında popüler modeli Tucson’un sofistike ve ferah iç mekanı, düzenli şekilde organize edilmiş bir evin odasına benziyor. İç mekanda teknoloji ve konfor uyumlu bir şekilde kesişirken, şelalelerden ilham alınmış. Orta ön panodan arka kapılara kadar sürekli akıcı, ikiz gümüş renkli çizgiler, birinci sınıf plastik ve deri kaplamalarla birleştirilmiş. Segment lideri birçok teknolojinin yer verildiği iç mekanda kusursuz bir dijital entegrasyon var. Tucson, kullanıcılara gelişmiş ve tamamen özelleştirilebilir bir dijital deneyim sağlarken özellikle 10,25 inç dokunmatik multimedya ekranıyla konsolun merkezini belirgin şekilde dolduruyor. Donanım seviyesine bağlı olarak 6 ve 8 hoparlörle desteklenen sistemde müzik dinlemek oldukça keyif verici. Hyundai tasarımcıları, fiziksel düğmeler ve geleneksel butonlardan vazgeçerek multimedya, havalandırma ve klima gibi donanımları dokunarak kontrol edilir hale getirmiş. Tam dokunmatik ekranlı bir konsola sahip ilk Hyundai modeli olan Tucson, iç mekandaki yüksek kaliteli yumuşak dokunuşlu malzemeleriyle de görünümünü ve hissiyatını yeni bir seviyeye yükseltiyor. Havalandırma ızgaraları ise kapılardan başlayıp orta konsola doğru akıyor.
GÜVENLİK ÖN PLANDA TUTULMUŞ
Tucson’un iç mekanının değişimi elbette bunlarla sınırlı değil. Daha alçak bir gösterge paneline sahip otomobilde 10,25 inçlik bir dijital ekrana yer verilmiş. Sürüş modlarına göre zemini ve karakteri değilen gösterge, motor kapatıldığında tamamen kararıyor. Gösterge panelinin geniş çıkıntısı ise ön yolcuların etrafını sararak kapılarla kusursuz bir uyum sağlıyor. Ergonomik olarak konumlandırılmış kol dayama ise sürücünün sezgisel kullanımı için rahatlık sağlarken aynı zamanda araca şık ve modern bir görünüm kazandırıyor. Ayrıca, orta konsolda, iki kapı cebinde, kablosuz şarj pedinde ve harita gözünde ortam aydınlatması bulunuyor. Gece sürüşlerinde iç mekana farklı bir ambiyans kazandıran bu aydınlatma, 64 farklı renk ve 10 parlaklık seviyesi sunuyor. Tucson test aracımızda donanıma bağlı olarak, siyah ve gri renklerden oluşan kumaş ve deri döşemeli koltuklara yer veriliyor. Bu koltuklar, en üst donanım seviyesinde ön ve arkalarda ısıtmalı olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca, yine en üst donanım seviyesinde elektrikli ön koltuklarda soğutma özelliği de bulunuyor. Apple CarPlay ve Android Auto ise tıpkı diğer Hyundai modellerinde olduğu gibi Tucson’da da karşımıza çıkıyor. Bu teknolojik özellik ile akıllı telefonların işlevselliği, basitleştirilmiş ve kullanışlı bir şekilde multimedya ekranına aktarılıyor. Bu özellik, sadece sekiz inçlik ekran ile kablosuz olarak kullanılabiliyor. Orta konsolda ise kablosuz şarj özelliği bulunurken aynı zamanda uzun yolculuklarda daha fazla rahatlık için ön ve arka USB bağlantı noktaları da yolcular için düşünülmüş. Tucson, segmentine özgü, yeni bir orta yan hava yastığıyla donatılmış. Toplamda yedi hava yastığına sahip araçta kullanılan yeni orta hava yastığı, olası bir çarpışma durumunda ön sıradaki yolcuların birbirleriyle çarpışmasını önlemek ve ciddi yaralanma riskini en aza indirmek için görev alıyor.
4x4 ÇEKİŞ SİSTEMİYLE GÜVENLİ VE KEYİFLİ BİR SÜRÜŞ SUNUYOR
Hyundai Tucson’un karşı konulamaz güce hükmeden modelin sportiflik ve sürüş konforu arasında daha iyi bir denge, geliştirilmiş işlevsellik ve daha önce sadece üst segmentlerde bulunan sayısız sürücü odaklı destek sistemleriyle olgunlaştırılmış. 1,6 litrelik CRDi Smartstream dizel motor ise 136 beygir güç üretiyor. 7DCT ve dört veya iki tekerlekten çekiş ile sunulan bu motor, her zaman olduğu gibi C-SUV segmentindeki tüm beklentileri en iyi şekilde karşılıyor. 320 Nm’lik yüksek tork ve bu torkun alt devirlerden itibaren kullanıma sunuluyor olması otomobilde yüksek bir çekiş gücünün ortaya çıkmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra verim arttırıcı önlemlerin sistematik olarak uygulanmasıyla yakıt tüketimi karma olarak 6.9 litre yakıt tüketim değerlerine sahip. Tucson’un şehirli otomobil konseptinin haricinde yoldışı kullanımında da kabiliyeti son derece yüksek. Yerden yüksek yapısını her zaman bir avantaj olarak kullanan C Crossover araçlar, aynı zamanda 4×4 çekiş sistemiyle de kullanıcısına hem güven hem de sürüş keyfi yaşatıyor. Tucson bu zevki yeni nesil HTRAC çekiş sistemiyle sunuyor. Sistem, sol ve sağ tekerlekler arasındaki frenlemeyi kontrol etmek için araç hızını ve yol koşullarını izliyor ve virajlarda veya kaygan yollarda sürüş sırasında güvenliği sağlamak için ön-arka tekerlekler arasındaki denge gücünü sağlıyor.
3 FARKLI SÜRÜŞ MODU MEVCUT
Ayrıca araç sağa veya sola dönerken, tekerleklerdeki fren kuvveti kontrolü ile bozuk yollarda bile maksimum güvenlik sağlanıyor. HTRAC, gaz pedalına uygulanan güç ile en uygun performansı, ön ve arka tekerleklere dağıtıyor. Fakat, Sport mod sürüş esnasında iken arka tekerleklerdeki güç aktarımını en üst düzeye çıkararak dinamik sürüş hissi sağlıyor. Eco mod seçeneğinde ise sadece ön tekerleklerle hareket ederek yakıt ekonomisi elde etmiş oluyor. Bu sistem, geleneksel 4×4 çekiş sistemleriyle büyük benzerlik gösteriyor. Fakat, HTRAC çekiş sisteminin fonksiyonları ve çalışma prensibi, sürüş moduyla seçilerek dinamizmi değiştirebiliyor. Böylelikle hem sürüş keyfi artırılıyor hem de yakıt ekonomisi ön planda tutulmuş oluyor. Hem performans hem de ekonomi vaat eden bu seçenek, Tucson’un Türkiye pazarındaki en ideal kombinasyonu olarak da öne çıkıyor. Yeni Tucson pratikliği, performansı, yakıt tüketimi ile sizi mutlu edecek bir model. Yolculuğu kolaylaştıran donanımları, konforlu sürüşü, otomatik şanzımanın rahatlığı ile uzun yaz tatilleri için ve ailecek hafta sonları gezmeleriniz için sizleri bekliyor. Yeni bir otomobil alacak okuyucularımın listelerine yeni Tucson modelini de eklemelerini önemle belirtiyorum. Yeni bir test yazısında görüşmek dileğiyle...